Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Anu Vihonen

NLP Trainer & Coach
Neway.fi

Viisi tietoisen läsnäolon harjoitusta

Posted by admin at 17.30 aika 16.1.2017

Jaa:


Mindfulness eli tietoinen läsnäolo on länsimaissa yleisnimitys, johon sisältyy tietoisuuden lisäksi myös joukko buddhalaisia harjoituksia, kuten hengitystekniikoita, meditaatiota, aistiharjoituksia ja kehon tuntemusta.

Seuraavassa viisi tietoisen läsnäolon harjoitusta. Testaa, mikä niistä sopii sinulle parhaiten.

Palleahengitys

Hengitys liittyy autonomisen hermojärjestelmän kautta verenkiertoon, ruoansulatukseen ja sydämenlyönteihin. Palleahengitys rauhoittaa vagus-hermoa, jolloin stressitaso laskee.

Vie toinen käsi mahasi ja toinen rintasi päälle. Vedä syvään henkeä niin, että jokaisella sisäänhengityksellä vatsasi kohoaa ja jokaisella uloshengityksellä laskee. Hengitä 10 kertaa hitaasti niin, että vatsa on mukana. Hengität syvää ja tehokasta palleahengitystä.

Nykyhetken havainnointi

Vedä syvään henkeä. Kysy itseltäsi: Miten minulla menee juuri nyt? Millaisia tunteita koen? Onko tunne positiivinen vai negatiivinen? Kun istut ja tarkkailet itseäsi, onko mielessäsi häiritseviä ajatuksia? Tarkkaile niitä. Ne ovat vain ajatuksia. Anna niiden tulla ja mennä. Vedä hiukan syvempään henkeä ja lopeta harjoitus.

Meditaatio

Meditaatiossa keskitytään rentoutuneessa tilassa esimerkiksi kuvaan, ääniin, syömiseen, arjen askareisiin, kävelyyn tai hengitykseen. Meditaatio voi koostua lyhyistä keskittyneistä hetkistä päivän aikana vaikkapa seuraavin munkki Thich Nhat Hanhin http://plumvillage.org/about/thich-nhat-hanh/ antamin ohjein:

Kun juot teetä, juo teetä.
Kun peset astioita, pese astioita.
Kun luet sähköpostia, lue sähköpostia.

Multitaskaaminen lisää kiireen tuntua. Keskittymällä yhteen asiaan kerrallaan mitä todennäköisimmin aikakokemus pitenee ja mieli samalla rauhoittuu. Kännykkään ja viesteihin voi vastata sitten, kun on niiden aika.

Aistivalppaus

Tietoinen läsnäolo merkitsee kykyä olla läsnä tässä hetkessä. Vedä syvään henkeä. Katso ympärillesi tulkitsematta mitään. Katso valoja, muotoja, värejä. Kuuntele ääniä. Kuuntele hiljaisuutta äänten välillä. Koske jotakin ja tunne sen pinta, lämpötila ja muoto.

Kehon kuuntelu

Viides tietoinen läsnäolon harjoitus on kehon kuuntelu. Havainnoi kehoasi juuri sellaisena kuin se on. Kohta kohdalta. Aloita vaikkapa keskittymällä oikean jalan isovarpaaseen. Kohdista tarkkaavaisuus siihen, kunnes tunnet jotain. Siirry sitten seuraavaan varpaaseen, sitä seuraavaan ja niin edelleen koko kehoon, aivan ylös saakka. Liiku tällä tavoin ylös alas kehoasi pitkin. Joissain buddhalaisissa luostareissa tätä harjoitetaan tunnista toiseen ja päivästä toiseen.

Harjoittamalla säännöllisesti tietoista läsnäoloa stressi vähenee, mieli rauhoittuu ja elämästä tulee entistä seesteisempää. Tietoisen läsnäolo harjoittelu on yksi olennainen osa myös pitkiä NLP-koulutuksia.

Lähteet:
Onnellinen nyt, Titti Holmer
Plum Village Mindfulness Centre Bordeaux, Autumn retreat, Anu Vihonen


Tulevia koulutuksia

NLP Practitioner, Helsinki
NLP Master Practitioner, Helsinki