Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Anu Vihonen

NLP Trainer & Coach
Neway.fi

Sanallinen viestintä sujuvaksi

Posted by admin at 12.30 aika 14.10.2016

Jaa:


Mistä suunnasta ja millä etäisyydellä puhut toiselle ihmiselle on iso merkitys siihen, miten vastaanottaja kokee viestisi.

Jos seisot tuolilla istuvan työkaverisi vieressä ja siinä samalla puhut hänelle ylhäältä alas, voi sanomasi joskus tuntua hänestä käskevältä, pelottavalta tai muutoin epämiellyttävältä. Tällöin kannattaa vetää vaikkapa tuoli kaverin tuolin viereen ja istua siihen. Samalla tasolla olette enemmän tasavertaisia, samanarvoisia.

Vastakkain istuminen saattaa tuoda tilanteeseen vakavuutta ja vastakkain olon tunnelmaa. Monet taitavat neuvottelijat ovat huomanneet, että hyviin tuloksiin pääsee tässäkin tapauksessa parhaiten hakeutumalla istumaan vierekkäin toisen kanssa.

Mikäli toiselle ihmiselle puhutaan ”liian” kaukaa, viestistä ei välttämättä välitetä. Jos taas puhutaan liian läheltä, voi tilanteesta tulla liian intensiivinen ja kuulijan huomio menee sivuun itse asiasta. Kannattaa havainnoida mikä on optimaalisin välimatka viestimiselle.

Kun puhe tulee kuulijan takaa, osa kadottaa kokonaan mielenkiintonsa ja osalle selän takaa tulevat viestit voivat olla jopa ahdistavia ja pelottavia.

Kun puhe tulee kuulijan takaa, osa kadottaa kokonaan mielenkiintonsa ja osalle selän takaa tulevat viestit voivat olla jopa ahdistavia ja pelottavia.

Ei ole yhdentekevää puhutko toisen ihmisen oikeaan vai vasempaan korvaan. Ihmiset aistivat eri puolilta lähestymisen kukin omalla tavallaan. Usein he tarjoavat lähestyttäväksi jompaa kumpaa puoltaan. Kumpaa puoltasi sinä tarjoat toiselle, kun haluat tarkasti kuulla mitä tämä on sanomassa?

Sanallinen viestintä sujuu parhaiten, kun viestin etäisyys ja suunta ovat oikeat. Todennäköisimmin vuorovaikutus onnistuu hyvin silloin, kun istutte vierekkäin ja samalla näette toistenne kasvot. Näin alatte automaattisesti samauttaa puhetta ja kehonkieltä toistenne rytmiin. Kokeile vaikka ja anna vuorovaikutuksen sujua itsestään!