Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Pertti Vihonen

NLP Practitioner, Suunnittelija, CEO

Neway.fi

Onnen kyyneleet ja Madafakin darra

Posted by admin at 12.04 aika 2.8.2016

Jaa:


Oletko koskaan tirauttanut onnen kyyneleen? Joku sana, tapahtuma tai muu kosketti sinua ja nosti pintaan tunteen, jota oli mahdoton tukahduttaa ja pidätellä. Miksi olisi pitänytkään?

Tunteet syntyvät ajattelustamme. Se miten onnelliseksi tai onnettomaksi tunnemme itsemme, on seurausta siitä.

Syntymästämme asti olemme imeneet itseemme ajatteluamme muokkaavia asioita. Monia tärkeitä ja elämäämme helpottavia - ja yhtä monia sellaisia, jotka jollain tavoin rajoittavat meitä.

Nämä ajatukset ovat tallentuneet tiedostamattoman mielemme sopukoihin ja siksi emme aina edes huomaa niitä. Kuitenkin pienikin muutos meitä rajoittavaan ajatukseen voi olla elämämme kannalta käänteentekevä.


“You become what you think about most of the time” -Brian Tracy

Ajatteluun ja sen tunnistamiseen on olemassa erilaisia malleja. Niiden avulla mieleemme ohjelmoitujen ajatusten tunnistaminen ja muuttaminen helpottuu. Itselleni tutuin ja läheisin on NLP (Neuro-Linguistic Programming). Minulle se tarkoittaa malleja, joiden avulla voin kehittää itseäni ja saada käyttöön sisäisiä voimavarojani. Esimerkiksi NLP Practitoner -koulutus on mitä mainioin tapa tutustua näihin malleihin ja kokeilla, miten ne toimivat itsellä.

NLP tai mikään muu malli ei pelkästään vie meitä minnekään. Mallit auttavat löytämään oikean suunnan ja opastavat meitä tiellämme. Itse työ pitää jokaisen tehdä itse.


Ostin Ikeasta toimistotuolin. Sain siistin ja pieneen tilaan mahtuvan pahvilaatikon mukaani. Laatikko sisälsi kaikki tarvittavat osat ja tarvikkeet sekä myös kokoamisohjeen. Olen varma, että tuoli olisi valmistunut aikanaan ilman ohjettakin ja kuitenkin siitä oli iso apu. Tiesin heti mistä aloittaa, mitä seuraavaksi ja pystyin seuraamaan, kuinka edistyin. Se oli kannustavaa.


Sanotaan, että rajoitteet ovat vain omassa päässämme. Tämän kesän suurimpia radiohittejä on Roope Salminen ja Koirat yhtyeen hitti Madafakin darra. Rytmikäs ja tarttuva laulu kertoo juhlimisen jälkeisestä ajasta ja sitä diggaavat niin lapset kuin aikuisetkin. Eräs nuori nainen oli laittanut Salmiselle viestiä, jossa pyysi apua, miten voisi selventää 10-vuotiaalle kummipojalle Madafakin darra -kappaleen sisältöä. Näin Salminen vastasi

“Sinä olet vielä siinä iässä, että voit ilman ylimääräisiä kemikaaleja kieriä mukkelis makkelis tahallasi mäkiä alas, kiipeillä typeriin paikkoihin, tunnustaa ihastustasi luokan näteimmälle tytölle tai pojalle tai laulaa estoitta. Kun ihmiset tulevat vanhemmiksi, he joutuvat myrkyttämään itseään uskaltaakseen tehdä näitä asioita ja siksi kärsivät darrasta. Sinä et vielä moista tarvitse, eli nauti!” (Lue Roopen koko vastaus)

Roopen vastaus on herkkä ja huomaavainen ja saikin minut kysymään itseltäni: Jos olisi mahdollista, niin miten olisi mahdollista, että myös aikuiset voisivat ilman ylimääräisiä kemikaaleja kieriä mukkelis makkelis tahallaan mäkiä alas, kiipeillä typeriin paikkoihin, antaa tunnustusta ihailemilleen tai laulaa estoitta? Eli nauttia ja olla täydellinen oma itsensä!

Ehkäpä meidän sittenkin kannattaa ajatella, miten kannattaa ajatella.