Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Pertti Vihonen

NLP Practitioner
Suunnittelija, CEO

Neway.fi

Ihan pakko tunnustaa…

Posted by admin at 20.08 aika 28.8.2016

Jaa:


Sunnuntain 21.8. Helsingin Sanomissa oli Tuomo Yrttiahon kirjoittama juttu Tony Robbinsin I´m not your guru -elokuvasta. Katsoin elokuvan ensimmäisen kerran heinäkuussa, kun dokumentti oli juuri ilmestynyt. Mielessäni oli tuolloin samansuuntaisia ajatuksia kuin Yrttiaholla. http://www.hs.fi/radiotelevisio/a1471577854976

Hyvän ystäväni suosituksesta katsoin kuitenkin elokuvan uudestaan. Tällä kertaa yksin, jotta minulla oli mahdollisuus keskittyä siihen täysin. Nyt se näytti, kuulosti ja tuntui aivan erilaiselta.

Anthony Robbins on ehkä maailman tunnetuin NLP-menetelmiä käyttävä yritys- ja elämäntaitovalmentaja. Hänen valmennettavinaan ovat olleet mm. Nelson Mandela, Bill Clinton, Andre Agassi, Leonardo di Caprio, Serena Williams ja monet muut kuuluisuudet. Hän toimii totutusta poiketen ja menestyy. Siksi hän myös jakaa mielipiteitä.

Dokumentissa kuvataan kuusi päivää kestävää valmennusta, jossa kukin päivä on noin kymmenen tunnin mittainen. On varmasti ollut haastavaa saada tapahtuma pelkistetyksi kahden tunnin mittaiseksi – ja mielestäni siinä on kuitenkin onnistuttu yllättävän hyvin.

Toisella katselukerralla löysin elokuvasta useita itselleni NLP:stä tuttuja malleja. Näitä malleja olivat mm. uskomusten vaikutus omiin ajatuksiimme, tunnekokemuksen muuttaminen ja toisen näkeminen ja hyväksyminen sellaisena kuin hän on.

”Hän toimii totutusta poiketen ja menestyy. Siksi hän myös jakaa mielipiteitä."


Elokuvan alussa Robbins puhuu nuoren miehen kanssa, jolla on ollut itsetuhoisia ajatuksia. Näyttää siltä kuin poika tulisi ensi kertaa aidosti nähdyksi ja kuulluksi sekä lopuksi vielä hyväksytyksi omana itsenään. Keskustelun aikana hänen olemuksessaan tapahtuu selkeä muutos, hän oivaltaa jotain, ryhti paranee ja katse kirkastuu. Robbins kiinnittää yllättäen huomion nuoren miehen punaisiin kenkiin ja onnistuu taikomaan jopa hymyn tämän kasvoille. “Alä **ttu hymyile, voit vielä alkaa rakastaa elämää”, tokaisee Robbins. Nyt kaveri ei enää kykene pidättelemään nauruaan ja samalla mielentilakin muuttuu.

Ihan pakko tunnustaa...


Nähdyksi tuleminen on yksi suurimpia lahjoja, mitä voimme toisille antaa. Tunnustan, että tunnen suurta mielihyvää siitä, kun joku vastaantulija esimerkiksi kehuu koiraani kauniiksi, tuttavani huomauttaa hiusteni olevan hyvin leikatut tai vaimoni pilke silmäkulmassa huomauttaa minun kävelevän kuin Richard Gere.

Olen elänyt vuosia ajatellen, että ei ole fiksua tunnustaa ääneen nauttivansa saamastaan huomiosta. Joku voi vielä luulla, että olen ylpeä ja itserakas. Aiemmin en edes tajunnut kyseenalaistaa koko asiaa, kunnes jossain vaiheessa törmäsin syyn ja seurauksen lakiin. Sen mukaan se miten uskomme asioiden olevan on tulosta syy-seuraussuhteista, joita olemme kuvitelleet aistineemme. Kun löytää syyn, voi muuttaa seurauksen. NLP:ssä puhutaan uskomusten muuttamisesta.

Kun joku tulee nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi, voi se johtaa uskomattomiin asioihin. Seuraavassa esimerkkitarina detroitilaisesta koulupojasta Stevie Morrisista.

…vuosia sitten eräs detroitilainen opettaja oli pyytänyt Stevie Morrisia auttamaan häntä etsimään hiirtä, joka oli piiloutunut jonnekin koulun luokkahuoneeseen. Hän näet antoi arvoa sille seikalle, että luonto oli antanut Stevielle jotakin sellaista, mitä kenelläkään muulla luokan oppilaalla ei ollut. Stevielle oli nimittäin kehittynyt äärettömän tarkka kuulo osittain sen vuoksi, koska hän oli sokea. Stevien tarkan kuulon vuoksi hiiri löytyi ja saatiin kiinni. Tuolloin hänen vahvinta ominaisuuttaan arvostettiin ensimmäisen kerran.

Vuosia myöhemmin Stevie on sanonut, että tuo hetki merkitsi hänelle uuden elämän alkamista. Siitä hetkestä lähtien hän alkoi kehittää kuuloaan ja hänestä tuli 1970-luvun kirkkaimpia kevyen musiikin esittäjiä ja säveltäjiä hän on Stevie Wonder.*


Haluatko tulla nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi sellaisena kuin olet? Haluatko samalla nähdä, kuulla ja ymmärtää muut sellaisina kuin he ovat? Yksi vaihtoehto tähän on osallistua NLP Practitioner –koulutukseen 20.1. – 11.6.2017 Espoon Leppävaarassa.

Pertti Vihonen
NLP Practitioner


*Lähde, mukaellen: Dale Carnegie, How to Win Friends and Influence People, uudistettu painos