Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Sytytä tiimisi -esimiesvalmennus
14. - 15.3.2018


Kun ajat autoa, aja autoa...

Pienet muutokset päivässä tuovat lisää rauhallisuutta arkeen ja huomaamme kuinka tietoisesti toimintaa hidastamalla käytössämme oleva aika vaikuttaa lisääntyvän.


Levollisempi olo jo tänä iltana

Lataa rentoutus-audio tutustumishintaan ja saat toisen ilmaiseksi...

Esimies, sytytä tiimisi muutokseen

Posted by admin at 19.30 aika 15.2.2017

Jaa:


Anu Vihonen, NLP Trainer & Coach


Kuinka ymmärtää erilaisia ihmisiä? Miten ohjata ja tukea tiimiä muutoksessa? Kuinka saada tavoitteet toteutumaan?

On usein helppoa ymmärtää ja motivoida ihmisiä, jotka ajattelevat samalla tavalla kuin itse. Haasteena on päästä samalle kartalle kovin erilaisten ihmisten kanssa. Mitä paremmin opimme tuntemaan itseämme ja omaa ajatteluamme, sitä helpompi meidän on ymmärtää muiden erilaisuutta ja sitä helpompi meidän on olla kaikkien kanssa vuorovaikutuksessa. Ihmisten erilaisuus tuo tiimityöhön aivan uudenlaisen ulottuvuuden, sillä erilaiset näkökulmat luovat uutta. Myös muutoksessa.

Yksi tapa tutkia ihmisten erilaisuutta on tarkastella erottelu- eli motivointityylejä. Niitä on NLP:ssä mallitettu kaikenkaikkiaan lähes 60. Erottelutyylit ovat suhteellisen pysyviä toimintamalleja ja ne saattavat kuitenkin vaihdella riippuen konteksteista. Tarkastelen tässä kirjoituksessa erottelutyyleistä muutamia, joilla on erityisesti vaikutusta muutosviestintään.

Osa ihmisistä on erottelutyyliltään kohti-orientoituneita. He ovat usein valmiita lähtemään kohti uusia asioita. Heidät on usein helppo motivoida muutokseen, sillä he innostuvat kaikesta siitä, mikä tulee olemaan toisin. Joskus he lähtevät kohti uutta niin nopeasti, että virheiden määrä kasvaa. Toisessa ääripäässä ovat pois-motivoineet henkilöt. He eivät ehkä ole tyytyväisiä nykytilanteeseen eivätkä kuitenkaan tiedä mitä haluavat. He ovat usein hyviä esittämään kysymyksiä, jotta muutokseen ei lähdettäisi liian nopeasti. Heidän kohdallaan esimiehen kannattaakin painottaa, mitkä kaikki asiat pysyvät muutoksessa ennallaan. Oletko itse enemmän kohti- vai pois-orientoitunut?

Osalle mahdollisuudet ja vaihtoehdot ovat tärkeitä. He ovat yleensä valmiita muutokseen, sillä muutos saattaa tuoda vaihtoehtoja tehdä asioita uudella, ennenkokemattomalla tavalla. Voi olla, että he eivät aina noudata annettuja ohjeita, vaikka se olisikin suotavaa. Osa ihmisistä puolestaan pitää tärkeänä ohjeiden noudattamista ja he haluavat tietää, mikä on oikea tapa tehdä jokin asia. Heille kannattaa antaa riittävästi ohjeistusta, jotta muutos sujuu helpommin. Oletko itse enemmän vaihtoehdoista vai toimintatavoista motivoituva?

Hyvässä vuorovaikutuksessa erottelutyylien “ääripäät” nostavat uuden luomisen muutoksessa aivan uudelle tasolle.

Ihmisistä motivoituvalle henkilölle työpaikan ihmissuhteet ovat tärkeitä. Muutoksessa he haluavat mm. tietää, kuka on esimies ja kuka tulee istumaan lähimpänä. Asioista motivoituva puolestaan on kiinnostunut muutoksessa tapahtuvista asioista, ei niinkään ihmisistä. Työssä on hyvä olla selkeät toimintatavat ja seurantajärjestelmät; tilastot ja raportit kiinnostavat. Kannattaa tarkastella tiimiläisiä ja mikäli heistä löytyy selkeästi ihmiset- tai asiat-motivoituneita, voi kommunikoinnin muuttaa tapauskohtaisesti. Oletko itse enemmän ihmisistä vai asioista motivoituva?

Toimija työpaikalla on henkilö, joka ryhtyy nopeasti toimeen ja saa yleensä paljon aikaiseksi. Hän saattaa olla jo tekemässä, vaikka asiat muutoksessa olisivat vielä keskeneräisiä. Joskus toimija tekee virheitä, koska ei ole ehtinyt riittävästi ajatella. Harkitsija on puolestaan henkilö, joka saattaa harkita pitkään ennen työhön ryhtymistään. Hän esittää yleensä hyviä kysymyksiä, jotka ovat muutoksessa tarpeellisia. Joskus harkitsijalle jää liian vähän aikaa varsinaisen työn tekemiseen, mikäli hän pohtii asioita liian pitkään. Kumpi koet olevasi: toimija vai harkitsija?

Hyvässä vuorovaikutuksessa erottelutyylien “ääripäät” nostavat uuden luomisen muutoksessa aivan uudelle tasolle. Ensin on huomattava tyylien olemassaolo ja sitten hyväksyttävä ne. Kaikki erottelutyylit ovat yhtä hyviä ja kaikkia tarvitaan.

Erottelutyylit, tiimityön vahvistaminen ja esimiehen oman hyvän coach-tilan luominen ovat muunmuassa aiheina Sytytä tiimisi –valmennuksessa Helsingissä. Menetelminä ovat oivalluttavat NLP-harjoitukset niin pareittain kuin pienryhmissä. Lisätietoja löydät tästä.